2014. március 30., vasárnap

Stabil alapok elengedhetetlenek...

Sokat hallunk ma egy kifejezést a mozgás világából, amelyet sokan abszolút sehogy, vagy esetenként rosszul értelmeznek. Ez pedig a CORE. Nem szeretnék mélyreható biomechanikai elemzést végezni, csupán szeretném egy picit érthetővé tenni mi ez, és miért nagyon fontos. Nem találni rá igazán megfelelő magyar fordítást, ha szó szerint akarnánk fordítani, akkor a mag, közép kifejezés lenne a legtalálóbb. Szóval a testünk középső része (ágyék, kismedence, csípő) valamint a háti gerinc körüli izmok összességét nevezhetjük CORE-nak. (ezen izmoknak egy csoportja a stabilitásért felelős (lokális) a másik csoport a mozgásban vállal szerepet (globális)).


Sokszor láthatjuk, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a karizmok, váll izomzatának stb. erősítéséhez, és elfelejtjük a "láthatatlan" izmok erősítését. Pedig nagy mértékben ezek az izmok felelősek a testvázunk helyes tartása (stabilitása) mellett a mozgás legjaváért is. A versenysportban már rég felismerték ennek fontosságát, és a testmag megerősítése, feszesítése elengedhetetlen része az edzéseknek. Csakhogy a mindennapi életben is mozgunk. Tehát szükségünk van szilárd "alapokra". Alapokra, melyek mozgásunkat, tartásunkat befolyásolják. Mi történik, ha ez nincs meg. A lokális izomzat, nem tudja megfelelően elvégezni az adott mozgást, kompenzálni kezd, más izmokkal, ízületekkel. Ebből fakadóan egy rossz mozgás, tartás alakul ki, válik motorikussá, ami előbb-utóbb sérüléshez vezet. A hátfájás, rossz testtartás stb. mind ezeknek a fontos izmoknak, gyengeségét, vagy feszességét jelenti. Ezek az izmok fontos szerepet játszanak olyan mindennapi mozgásnál, mint a guggolás, előrehajlás, de akár egy meredekebb dombon való lejövetel.
A mozgás jó, a rendszeres mozgás még jobb, viszont ne ugorjunk fejest semmibe anélkül, hogy nem végeznénk (vagy végeztetnénk) magunkon egy valós állapotfelmérést. Mindig nyerjen a minőség a mennyiséggel szemben. Legyünk tisztában azzal, hogy honnan indulunk, mert annál jobban becsülni fogjuk azt, ahová jutunk.

... és akkor pár gyakorlat, amihez nincs szükség semmire  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=EaYeGviEzT8


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése