2014. február 24., hétfő

Mit sportoljon a gyerek?

Általános "problémája" a szülőknek, hogy milyen sportot válasszanak gyermeküknek. A kérdés valójában nem lenne bonyolult, de mint oly sok mást, ezt is szeretjük a kelleténél jobban cifrázni. Jó esetben a szülő körültekintő, megpróbálja akár személyes tapasztalata alapján, vagy más elbeszélése alapján eldönteni, miben lenne jó a gyermeke. Rossz esetben (ami lehet, hogy néha jobb) nem szól bele gyermeke döntésébe, vagy esetleg egy odafigyelő testnevelő tanár döntésére kezd el a lurkó sportolni. Alapvetően mindkét út járható, csak tudni kell a rajtuk lévő kátyúkat kerülgetni. Nem szeretnék, és nem is tudok világra szóló okosságokat írni, csupán pár gondolat a kezdetekről.


Nincs általános szabály, hogy hány éves korban kezdjen a gyerek sportolni. Viszont az, hogy mely készségek (gyorsaság, koordináció, erő, állóképesség stb.) az ember fejlődésnek mely szakaszaiban a leghatékonyabbak, adott. Ezt minden sporttal, testneveléssel foglalkozó szakembernek tudnia kellene, és erről kötelessége lenne a szülőket tájékoztatnia. Sajnos sok esetben (főként a szülő hatására) korábban kezd el a gyermek egy konkrét sportra szakosódni, mint hogy a fent említett készségek fejlesztése megtörtént volna. Mi hát a megoldás? Első és alapvető lépés, hogy hagyjuk a gyereket dönteni. Ez azért is lehet hasznos, mert később egy esetleges hullámvölgynél érvelhetünk azzal, hogy ez az Ő döntése volt, és ha már döntött, akkor ne adja fel az első nehézségnél. Második dolog, amit fontosnak tartok, hogy 6-12 éves korban nyugodtan csinálhat a gyermek ( már amennyiben a körülmények engedik ) 2-3 sportot is szimultán. Mindenképp legyen viszont ebből legalább egy csapatsport, vagy ha már egyéni sportra is esett a választás, ebben a korban mindenképp csoportos foglalkozások legyenek döntő többségben. Ez mindenképp jó hatással lehet az egészséges énkép kialakulásában, és megtanulja helyesen kezelni a különböző társasági helyzeteket. A kezdeti fázisban a fő szempont a játékosság legyen. Kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza, mely játékos, szórakoztató módon tudja a gyerekek mozgással összefüggő készségeit fejleszteni. Higgyék el, ha komolyan beleszeret valamely sportágba, lesz ideje a későbbiekben "profi" edzésmunkát végezni. Ha viszont alapoknál ezt játékos formában sajátítja el, később sokkal szívesebben fogja a komoly "munkát" elvégezni.



És még egy nagyon fontos dolog. Tételezzük fel, hogy sikerült választani, évek óta rendszeresen látogatja az edzéseket, akár már versenyen is részt vesznek, egy dologról ne feledkezzenek meg. Regeneráció. Bár a fiatal szervezetnek megvan az a képessége, hogy sokkal könnyebben tud újra teljesíteni, már ebben a korban tudatosan kell olyan szokásokat motorikussá tenni, melyeknek a későbbiekben jelentős szerepe lesz (regeneráció, táplálkozás, bemelegítés, levezetés stb.)
Egy igazán nehéz, és véleményem szerint nagyon szép dolog fiatalokkal foglalkozni. Sőt egész biztos az is, hogy aki sportolni kezd, annak töredéke lesz világ vagy olimpiai bajnok. Pozitív példával kell viszont szolgálnunk, mert több, egészséges generációért vagyunk felelősek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése